Jak šel čas, aneb historie firmy Pentagon

 

Odkud firma Pentagon vzala své jméno?

Jméno společnosti „Pentagon“ pochází z řeckého slova „Pentagōnos“, což je doslova „pětiúhelník“. V širším významu jde však i o hlubší symboliku pod tím – pět úhlů naznačuje pětici věcí, jenž drží člověka ve vyvážené formě (tj. jedna hlava a čtyři končetiny). Také to symbolizuje pětici smyslů, jimiž každý člověk vládne (zrak, sluch, dotek, čich a chuť).

Určitě nijak nesouvisí se známým USA sídlem armády.

 

Odkdy je firma Pentagon aktivní na trhu military oblečení a příslušenství?

Co se týče společnosti Pentagon a jejího vpadnutí na trh vojenského oblečení a příslušenství, tak to se datuje od roku 1991, což je i datum, kdy firma vůbec poprvé vstoupila i na trh Německý, kde začala jako relativně velmi malý obchodník s novým i military oblečením z druhé ruky.

Jak šel čas, v roce 1993 se obchod rozšířil a částečně přesunul spolu s otevřením zbrusu nové velkoobchodní pobočky firmy Pentagon v Severním Řecku.

 

Proč vznikla řada oblečení „Pentagon Tactical“?

Ještě o pár let později (asi tak zhruba koncem devadesátých let minulého století) se přiblížila nová vlna zákazníků a i jejich požadavků. Ti sice také hledali outdoorové a military oblečení z první nebo druhé ruky, ale nyní je ovšem chtěli i s technologicky pokročilými látkami a vlákny. Také bylo nezbytné a potřebné zohlednit nová očekávání trhu (efektivnější rozložení kapes, nové vojenské standardy, …). Vše si to prostě žádalo nové úpravy stávajících stylů.

Takto se zrodila nové série / generace zboží označená jako „Tactical“. Řada takového zboží tehdy byla k mání jen ve specializovaných armyshopech a outdoorových výprodejích. I pak ale často v barvách nevhodných pro vojáky / policii aktivní služby apod.

Právě proto se firma Pentagon rozhodla zaplnit díru na trhu a začala s vlastním výzkumem u partnerských firem a výrobců, jenž produkovali zboží pro hlavní prodejce outdoorových věcí. Tímto mohla získat dostatečné znalosti o moderních látkách i materiálech a i pochopitelně o jejich konkrétní funkci.

Společnost Pentagon v této době také začala aktivně investovat do umění výroby kvalitního maskovacího vzoru. Tímto zajistila perfektní zapadnutí dané osoby do okolí bez přílišné absence komfortu ani při sebevíce aktivním stylu života a pohybu. Komfort a estetika je věc, na kterou armády a policejní jednotky (ku škodě běžných lidí zde) nezřídka dosti kašlou.

O třídě produktů s názvem „Tactical Sportswear™“ se to ale rozhodně říci nedá! Později ve stejném duchu („kvalita, technologie, design, praktičnost a estetika“) přibyla ještě řada „Gear Up!™“, co se zase pro změnu zaměřuje na všechny státní služby: Policii, hasiče, vojáky, … 

 

S kým vším firma Pentagon spolupracuje?

Po mnoha letech, ba desetiletích aktivní služby se firma Pentagon vypracovala na zkušeného profesionála, s nímž rádi spolupracují jednotky vojenské, policejní, hasičské, sekuriťáci, rychlé záchranky, …